Woodson, Jacqueline

”Brun flicka drömmer” (på engelska ”Brown Girl Dreaming”) av Jacqueline Woodson

Ӂrets Alma-pristagare 2018
Brun flicka drömmer är Jacqueline Woodsons memoarer skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Ömsint och starkt leder varje rad in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen.

Jacqueline Woodson har skrivit ett trettiotal böcker och är flerfaldigt prisbelönt. Hon tilldelades ALMA-priset 2018, är läsambassadör i USA (2018-2019) och har valts till Barack Obamas ”O” Book Club.

ALMA-juryns motivering:
”Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp.”

The New York Times Book Review:
”Ms. Woodson writes with a sure understanding of the thoughts of young people, offering a poetic, eloquent narrative that is not simply a story … but a mature exploration of grown-up issues and self-discovery.”

Förlagsinformation

Inbunden
Språk: Svenska
Läsålder: 12-15 år
Utgivningsdatum: 2018-05-24
Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
Orginaltitel: Brown girl dreaming
ISBN 9789127159266