Scenyreksskola i Palenstina

Seminarium om scenyrkesskola i Palestina, 30 januari, Stockholm 15-17

Al-Harah-150x150

Var: Intercult, Sandbacksgatan 8, Stockholm
När: 30 januari, kl. 15–17

”Den 30 januari arrangerar Intercult tillsammans med sin palestinska partner Al-Harah Theater ett seminarium om PATC, Performing Arts Training Center, på västbanken – det första i sitt slag i Palestina. Seminariet gästas av Marina Barham, VD för Al-Harah Theater, initiativtagare och projektets eldsjäl.
marina barham
Hon kommer att berätta om sitt arbete som ledare för Al-Harah Theater och vägen till att etablera en scenyrkesskola i regionen.

Marina kommer till Stockholm tillsammans med Fairouz Nustas, ansvarig för scenografi- och kostymavdelningen. Vi kommer att presentera vårt gemensamma projekt och skolans framtida behov av stöd.

Vi bjuder in dig som är intresserad av kulturarbete i regionen, personer och organisationer som vill få reda på mer om förutsättningarna och villkoren som erbjuds svenska lärare som vill åka till Palestina och undervisa på PATC och få mer information om skolans framtida behov av olika slags stöd – teknisk utrustning, residens, partners.

Anmäl dig till: Iwona Preis, Intercult, Epost: iwona.preis@intercult.se

Samarbetet med Intercult
Al-Harah Theater i Palestina har under 2013 påbörjat förberedelserna till att starta ett utbildningscentrum för yrkesscenkonst, det första i sitt slag i Palestina. Utbildningscentret kommer att arbeta med ett tvåårigt program med 5 studenter antagna till varje delprogram.

För att hjälpa till med uppbyggnaden av PATC har Intercult och Al-Harah inlett ett projektsamarbete med stöd av Creative Force på Svenska Institutet. Projektet pågår från 2013–2014 med stöd även från Riksteatern.

Intercult ska med hjälp av sitt nätverk i Sverige och tillsammans med Al-Harah bygga upp innehållet i utbildningsprogrammet, skaffa nödvändig teknisk utrustning och residensplatser på scenkonstorganisationer för programmets studenter. Vi ska också hitta och bekosta vistelsen för fyra svenska lärare som vill åka till Palestina i slutet på 2014 för 6 månader och undervisa i något av följande områden: ljusdesign & teknik, ljuddesign & teknik, scenografi- och rekvisitadesign och produktion, stage management, produktionsledning/cultural & arts management. Och naturligtvis arbeta med information mot olika intressentgrupperingar där vi kan hitta partners för uppbyggnadens olika skeden.

Tidigare samarbeten med svenska aktörer
Al-Harah Theater är en palestinsk NGO som startades för 8 år sedan och som arbetat i regionen och med internationella turnéer bland annat genom täta kontakter med Dramatiska Institutet, Sida, Teater Unga Klara, Riksteatern och Ögonblicksteatern. Al-Harah var värd för en internationell Women´s Playwrite-konferens i samarbete med Riksteatern och Al Madina i Beirut.

Riksteatern har som följd av detta samarbete bildat Palestinanätverket – en del av Riksteatern som vill bidra till ett kulturutbyte mellan kulturarbetare och föreningar i Sverige och Palestina.”Intercults informationstext