Ortens Feminister

Tisdag 12/11 klockan 18.00 är det dags för ett samtal om feminism och förändring på Fittja bibliotek. Missa inte!

”Vad betyder egentligen feminism idag?

1379277_10151954903847580_1595617403_n

Feminism är en kamp för alla människors lika värde. Utan feminism hade kvinnor inte ens haft rösträtt idag. Vilka feministiska krav är viktiga att prata om idag, 2013?

Det finns en falsk bild av att Sverige redan är ett jämställt och öppet land som respekterar mänskliga rättigheter. Men forskning, statistik och fakta visar tydligt att så inte är fallet. Till exempel:

• Vi ser att väldigt många kvinnor utsätts för våld och våldtäkter, men att väldigt lite görs för att förhindra våldet och stödja de som drabbas av det.
• Vi ser att sjuka skönhetsideal och trånga könsroller får tjejer att må dåligt, känna missnöje över sina kroppar och skada sig själva, men att inget görs för att begränsa sexistisk reklam.
• Vi ser att killar fostras in i en könsroll där de förväntas vara starka, okänsliga och våldsamma, men att ingen tar ansvar för konsekvenserna.
• Vi ser att kvinnors arbete värderas lägre än mäns, att lägre lön och otrygga anställningar leder till sämre ekonomi livet ut, men att inget görs för att uppnå en jämställd arbetsmarknad.

Ojämställdheten märks av överallt i samhället. Vad är viktiga feministiska frågor att engagera sig för i orten? Hur ska vi lyckas få till förändring och hur kan vi skapa en feminism som också gör motstånd mot rasism, homofobi, transfobi och andra former av diskriminering?

Välkommen att ta del av samtalet och vara med i diskussionen! Vad betyder feminism för just dig? Vi vill höra vad ni har att säga!

MEDVERKANDE:
SARA ABDOLLAHI,
MARIA RAMNEHILL,
ERDAL KAN,
DIANA KADRYROVA,
MINA AZAD,

SAMTALSLEDARE:
SISSELA NORDLING BLANCO

Om UNG ÖPPEN SCEN på Fittja bibliotek:
Syftet med Ung öppen scen är att upplåta en plats i biblioteket där unga människor har möjlighet att tillsammans skapa ett utrymme fyllt av samtal, tankar, idéer. ” Ortens Feministers Facebooksida.

Arrangör:
Fittja Bibliotek
Fittjavägen 3, 145 51 Norsborg
Tel: 08-530 629 74