Lilian Thuram i Stockholm & i Umeå

Lilian Thuram besöker, Bio Rio i Stockholm tisdag den 10 mars och torsdagen den 12 mars kan du lyssna på honom i Umeå på Ersboda Folkets hus

”Lilian Thuram i samtal med Dani Kouyate: byt perspektiv på världshistorien.

thurambiorio

Den 12 mars bjuder Afrikultur, CinemAfrica, Den Globala Skolan, Fransklärarföreningen FLF/AEFS och Fondation Lilian Thuram in till ett samtal om historieskrivningen om Afrika, mellan författaren Lilian Thuram och filmregissören Dani Kouyaté. Genom att visa på händelser, personer och förhållanden som hamnat utanför den eurocentriska historieskrivningen vänder de båda, parallellt på varsitt håll, på den problematiska berättelsen om Afrika och om svarta personer som fortfarande ekar i kölvattnet av västvärldens koloniala och rasistiska historia.

Lilian Thuram är en av Frankrikes främsta fotbollsspelare genom tiderna och var bland annat med i det franska landslag som vann VM 1998 och EM 2000. Genom sin stiftelse Fondation Lilian Thuram har han länge arbetat aktivt mot rasism, sexism och homofobi i skolor i Frankrike. Hans bok Mes étoiles noires (Mina svarta stjärnor) lyfter fram viktiga – men i den västerländska historieskrivningen ofta bortträngda – svarta historiska personer. Han har även skrivit seriealbumet Notre histoire (Vår historia) på samma tema.

Dani Kouyaté har i tjugo år varit en av Burkina Fasos mest framgångsrika och viktigaste filmregissörer. Det kollektiva minne som i Västafrika sedan århundraden förmedlas av samhällsrollen grioter är en hörnsten i många av hans filmer, nu senast filmen Soleils. I Soleils är det en av de mest kända västafrikanska grioterna som vägleder en ung kvinna genom historien. Utifrån hennes möten med centrala afrikanska personligheter framträder viktiga skeenden som inte alls ges utrymme, alternativt förminskas eller förvrängs, i den västerländska historieskrivningen om Afrika.

Samtalet mellan Lilian Thuram och Dani Kouyaté kommer att hållas på franska med svensk tolk. Samtalsledare är Coura Mbaye.

Som en uppföljning på samtalet visar vi också en extrainsatt specialvisning av filmen Soleils.

Tisdagen 10 mars
Samtal
Tid: 18-20
Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3

Lördagen 14 mars
Filmvisning, Soleils
Tid: 15:30
Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3″
/ CinemAfricas programinformation.

Och Torsdagen den 12 mars klockan 18.00 besöker Lilian Thuram Ersboda Folkets hus, Valhall i Umeå

thuramersboda

Den franske före detta superstjärnan i fotboll, Lilian Thuram, berättar om sina böcker och sitt engagerande arbete mot rasism.

Lilian Thuram är en av Frankrikes främsta fotbollsspelare genom tiderna med ett stort engagemang i arbetet mot rasism. Han var bland annat proffs i storklubbarna Juventus och FC Barcelona och var med i landslaget som vann VM 1998 och EM 2000. Han avslutade sin proffskarriär 2008.

Genom sin stiftelse Foundation Lilian Thuram har Thuram länge arbetat aktivt mot rasism i skolor i Frankrike. Sedan han lade fotbollsskorna på hyllan har han också skrivit två böcker, bland annat ”Mina svarta stjärnor”.

Moderator: Fredrik Svensson, SVT

Fri Entré. Arrangemanget är på franska och tolkas till svenska.

Detta är ett samarrangemang mellan Sensus, Rättighetscentrum Västerbotten, Brytiga Böcker, Region Västerbotten, Littfest, SVT, FLF/AEFS, Den Globala skolan, Afrikakultur och Ersboda Bibliotek

För mer information:
jenny.saba.persson@sensus.se
bella.lawson@regionvasterbotten.se