Share This

Aktuellt

”En druva i solen” av Lorraine Hansberry

Posted by on 2016 Apr 4 in Aktuellt | 0 comments

”En druva i solen” av Lorraine Hansberry

”En druva i solen” av Lorraine Hansberry

image

”En druva i solen, Broadwayklassiker om familjen Youngers dröm om ett bättre liv.

USA är i förändring, den afroamerikanska medborgarrättskampen växer sig allt starkare och nya möjligheter verkar dyka upp. Men det visar sig att orättvisorna består. Tre generationer lever under ett tak och när försäkringen efter mamma Lenas avlidna make betalas ut, kan drömmar plötsligt bli verklighet. Men hur ska familjen använda pengarna bäst? Familjemedlemmarna drömmer om olika saker, men motarbetas av ett strukturellt rasistiskt samhälle.

Författaren Lorraine Hansberry var 26 år när hon skrev ”A Raisin in the Sun”. Med den blev hon den första svarta kvinnan som fick en pjäs uppsatt på Broadway (1959), den första svarta dramatikern, den femte kvinnan och den yngsta någonsin som fick det åtråvärda priset ”The New York Drama Critics’ Circle Award for Best Play of the Year”. ”En druva i solen” är ständigt aktuell. Pjäsen har vunnit 6 Tony Awards som både pjäs och musikal. Pjäsens titel är hämtad ur Langston Hughes dikt “Harlem”: ”What happens to a dream deferred? Does it dry up like a raisin in the sun?” Lorraine Hansberry inspirerade Nina Simone att skriva sången ” To Be Young, Gifted and Black”.

I Riksteaterns uppsättning möter vi åtta skådespelare, i regi av kritikerrosade Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater. Hon har bl a arbetat för The Royal Shakespeare Company och nominerats till Laurence Olivier-priset. Hon innehar utmärkelsen Officer of the Order of the British Empire.

Nordisk premiär den 5 februari 2016 på Riksteatern, i samarbete med Dalateatern, Norrbottensteatern, Regionteatern Blekinge Kronoberg.
”En druva i solen” presenteras enligt särskild överenskommelse med Samuel French, Inc.

Lena Younger: Kayode Kayo Shekoni
Walter Younger: David Lenneman
Ruth Younger: Anna Thiam
Travis Younger: Adam Högblom
Beneatha Younger: Asha Ali
Asagai: John-Alexander Eriksson
George Murchison: Måns Clausen
Mr Lindner: Carl Jacobson
Bobo: Måns Clausen ” Riksteaterns informationstext om pjäsen.

Boktips

Posted by on 2016 Feb 13 in Aktuellt, Bilderböcker | 2 comments

Boktips

Ny boktipsfolder med bilderböcker och högläsningsböcker, i samarbete med BTJ.

image

#mångfaldilitteraturen

Nu är folder nr 3 #mångfaldilitteraturen här!

Posted by on 2015 Okt 18 in Aktuellt | 0 comments

Nu är folder nr 3 #mångfaldilitteraturen här!

Nu är folder #3 med tema ”Vardag och varje dag” i samarbete med BTJ förlag här fullspäckad med boktips! #mångfaldilitteraturen

Resurssida.se och BTJ Förlag samarbetar kring folderserien ”För slukaråldern”: under 2015. Nr 1 ”Börja läsa och lättläst” är det första numret som släppts men den uppmärksamme hittade även nr 2 ”Spänning & mysterier” och nr 3 är ”Vardag och Varje dag”.

folder3

Folderserien är här!

Posted by on 2015 Jun 8 in Aktuellt, Böcker, Kapitelböcker, Ungdomsböcker | 0 comments

Folderserien är här!

Resurssidas boktips i pappersform från Resurssida & BTJ

spänningochmysterier

Nu är nr 2 i folderserien: ”Spänning & mysterier” här. Du kan beställa den via denna länk.

Folder nr 1 var ”Börja läsa och Lättläst”.

börjaläsalättläst

#mångfaldilitteraturen

#mångfaldilitteraturen

Posted by on 2015 Apr 13 in Aktuellt | 0 comments

#mångfaldilitteraturen

Alla är varmt välkomna att boktipsa med #mångfaldilitteraturen !

#mångfaldilitteraturen

Såhär går det till

Representation

Posted by on 2015 Mar 16 in Aktuellt | 0 comments

Representation

Representation i barnböcker

melvin-mo

I sin genomgång av barn och ungdomsböcker för 2014 har Svenska barnboksinstitutet för första gången bland annat tittat på representationen av bruna barn. Viktig statistik som vi hoppas följs upp varje år!

Läs mer här

#mångfaldilitteraturen

Posted by on 2015 Feb 17 in Aktuellt | 0 comments

#mångfaldilitteraturen

#mångfaldilitteraturen

Inför Botkyrka Internationella Bokmässa lanserar BTJ kampanjen ‪#‎mångfaldilitteraturen‬, liknande amerikanska ‪#‎weneeddiversebooks‬. Tipsa om mångfald i litteraturen med denna hashtag!

collage

Resurssida på Facebook

Finalister illustratörer

Posted by on 2015 Feb 15 in Aktuellt | 0 comments

Finalister illustratörer

golden-baobab-prize-for-african-illustrators-art-715x715

Varje år delar litteratursällskapet, ”Golden Baobab” ut ett pris till en barnboksillustratör. Okayafrica.com lyfte nyligen fram de tio finalisterna 2014:

Gyimah Gariba (Ghana),
Zineb Benjelloun (Marocko)
Xanele Puren (Sydafrika)
Mokoena Kobeli (Sydafrika)
Setor Fiadzigbey (Ghana)
Wesley van Eeden (Sydafrika)
Shan Fishcher (Sydafrika)
Lorraine Alvarez Posen (Sydafrika)
Rob Foote (Syafrika)
Jillian Slabbert (Sydafrika)

Läs mer här

Lilian Thuram i Stockholm & i Umeå

Posted by on 2015 Feb 15 in Aktuellt | 0 comments

Lilian Thuram i Stockholm & i Umeå

Lilian Thuram besöker, Bio Rio i Stockholm tisdag den 10 mars och torsdagen den 12 mars kan du lyssna på honom i Umeå på Ersboda Folkets hus

”Lilian Thuram i samtal med Dani Kouyate: byt perspektiv på världshistorien.

thurambiorio

Den 12 mars bjuder Afrikultur, CinemAfrica, Den Globala Skolan, Fransklärarföreningen FLF/AEFS och Fondation Lilian Thuram in till ett samtal om historieskrivningen om Afrika, mellan författaren Lilian Thuram och filmregissören Dani Kouyaté. Genom att visa på händelser, personer och förhållanden som hamnat utanför den eurocentriska historieskrivningen vänder de båda, parallellt på varsitt håll, på den problematiska berättelsen om Afrika och om svarta personer som fortfarande ekar i kölvattnet av västvärldens koloniala och rasistiska historia.

Lilian Thuram är en av Frankrikes främsta fotbollsspelare genom tiderna och var bland annat med i det franska landslag som vann VM 1998 och EM 2000. Genom sin stiftelse Fondation Lilian Thuram har han länge arbetat aktivt mot rasism, sexism och homofobi i skolor i Frankrike. Hans bok Mes étoiles noires (Mina svarta stjärnor) lyfter fram viktiga – men i den västerländska historieskrivningen ofta bortträngda – svarta historiska personer. Han har även skrivit seriealbumet Notre histoire (Vår historia) på samma tema.

Dani Kouyaté har i tjugo år varit en av Burkina Fasos mest framgångsrika och viktigaste filmregissörer. Det kollektiva minne som i Västafrika sedan århundraden förmedlas av samhällsrollen grioter är en hörnsten i många av hans filmer, nu senast filmen Soleils. I Soleils är det en av de mest kända västafrikanska grioterna som vägleder en ung kvinna genom historien. Utifrån hennes möten med centrala afrikanska personligheter framträder viktiga skeenden som inte alls ges utrymme, alternativt förminskas eller förvrängs, i den västerländska historieskrivningen om Afrika.

Samtalet mellan Lilian Thuram och Dani Kouyaté kommer att hållas på franska med svensk tolk. Samtalsledare är Coura Mbaye.

Som en uppföljning på samtalet visar vi också en extrainsatt specialvisning av filmen Soleils.

Tisdagen 10 mars
Samtal
Tid: 18-20
Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3

Lördagen 14 mars
Filmvisning, Soleils
Tid: 15:30
Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3″
/ CinemAfricas programinformation.

Och Torsdagen den 12 mars klockan 18.00 besöker Lilian Thuram Ersboda Folkets hus, Valhall i Umeå

thuramersboda

Den franske före detta superstjärnan i fotboll, Lilian Thuram, berättar om sina böcker och sitt engagerande arbete mot rasism.

Lilian Thuram är en av Frankrikes främsta fotbollsspelare genom tiderna med ett stort engagemang i arbetet mot rasism. Han var bland annat proffs i storklubbarna Juventus och FC Barcelona och var med i landslaget som vann VM 1998 och EM 2000. Han avslutade sin proffskarriär 2008.

Genom sin stiftelse Foundation Lilian Thuram har Thuram länge arbetat aktivt mot rasism i skolor i Frankrike. Sedan han lade fotbollsskorna på hyllan har han också skrivit två böcker, bland annat ”Mina svarta stjärnor”.

Moderator: Fredrik Svensson, SVT

Fri Entré. Arrangemanget är på franska och tolkas till svenska.

Detta är ett samarrangemang mellan Sensus, Rättighetscentrum Västerbotten, Brytiga Böcker, Region Västerbotten, Littfest, SVT, FLF/AEFS, Den Globala skolan, Afrikakultur och Ersboda Bibliotek

För mer information:
jenny.saba.persson@sensus.se
bella.lawson@regionvasterbotten.se

Dear Mandela

Posted by on 2015 Jan 6 in Aktuellt, Dokumentär, Film, Filmtitel A-H | 0 comments

Dear Mandela

”Dear Mandela” dokumentär av Dara Kell och Christopher Nizza.

Dear_Mandela_Poster

”När den sydafrikanska regeringen lovar att utrota slummen och börjar avhysa de boende till platser långt utanför staden vägrar tre unga vänner från Durbans kåkstäder att flytta.

I ”Dear Mandela” följer vi gräsrotsorganisationen ”Abahlali Base Mjondolo” på vägen från slummen till högsta domstolen med sitt krav på att inte bli avhysta på vilka villkor som helst. Med Nelsons Mandela som förebild blir organisationens grundare ledare för en växande folkrörelse. Deras resa är i lika delar inspirerande, förkrossande och rolig och ger nya perspektiv på den roll ungdomar kan spela för politisk förändring.

Filmens skapare, Dara Kell och Christopher Nizza, är mottagare av Participant Medias Outstanding Film Makers Award. Filmen tilldelades också priset för bästa dokumentär vid Brooklyn Filmfestival 2012 och vann African Movie Academys pris för bästa film.” Afrosvenskarna i Stockholm.

Trailer

Regissör: Dara Kell, Christopher Nizza
Land: Sydafrika| USA
Language: Engelska | Zulu
Premiär: 1 June, 2012